Perníčky

/album/pernicky/betlem-jpg/ /album/pernicky/miminko-jpg/ /album/pernicky/sovicka-jpg/ /album/pernicky/srdicko-jpg/ /album/pernicky/zvonecek-pro-stesti-jpg/ /album/pernicky/zvonecek-jpg/ /album/pernicky/zvonecek2-jpg/ /album/pernicky/certik-jpg/

Perníčky

 

650 g hl. mouky, 250 g moučka cukru, 100g medu, 4 vejce, 50 g tuku, 3 kávové lžičky koření do perníku (hřebíček, anýz, nové koření, skořice, badyán, koriandr – vše důkladně nadrtit v mlýnku na kávu), 2 kávové lžičky sody.

 

Na potření použiji vejce smíchané s potravinářským barvivem – červená a hnědá – ty spolu vytvoří medovou barvu. Barviva přidávám jen pár zrnek, hodně barví.

Poleva – 14-20 dkg moučkového cukru, musím ho dobře prosít přes cedníček, přidám bílek, 0,5 citronu, který opatrně vymačkám. Míchám ručně tak dlouho, až se z toho vytvoří vláčná a hustá pěna.

 

 

Perník do formy

 

1 kg medu, 1 dcl vody.

Med svařím a nechám na něm udělat bílou hustou pěnu. Pak to nechám vychladnout na 35-40°C, předtím seberu pěnu. Pak přidám mouku, až se vytvoří z medu hustá kaše, přidám 3 lžičky koření do perníku a nechám vše uležet cca 14 dní. Vysypu formičky a z nelepivého těsta vyválím placku asi 0,5 cm a tu natlačím do forem. Formu vyklepnu a opatrně seříznu podél vzorku, pak dávám na plech. 

Barvím a natírám karamelem – nechám tavit cukr krystal (za sucha), až když je dohněda přidám trochu vody. Hmota ztvrdne a pak se začne opět rozpouštět, když vše začne bublat (něco jako bláto), tak směs odstavím. Tím potírám hotové perníčky. Nechám ještě trochu zapéct a pak je vyndám ven. Poleva na perníčkách je velmi lepivá, tak je potřu ještě jednou, ale již jen rozšlehaným vejcem.

 

 

Vizovické pečivo

 

0,5 kg hladké mouky, 15-20 lžic vody (zkusit před pečením ponořit výrobek do vařící vody a pak dát pozvolna péct, částečně se tím zamezí, sežrání pečiva brouky). Těsto řádně uhněteme a pak po dobu 1 hodiny, čas od času těsto opět prohněteme. Těsto ukládáme do igelitového pytlíku, těsto se tím orosí a neschne. Těsto nedávám do lednice, spíše ven, pokud nemrzne.

Hotové výrobky spíše suším po dobu až 5 hod, na 50 °C v pootevřené troubě.

Marie Brahová – Vizovické pečivo (krásné ukázky prací z vizovického pečiva)